Introductie beleggen in zilver: de vraag, hoe en waarom

Het winnen van zilver gebeurde al in de oudheid, eerst in wat nu Turkije is, later verschoof het centrum naar Griekenland en weer later naar centraal Europa. De grootste impuls kwam echter van de ontdekking en verovering van Amerika. Landen als Bolivia, Peru, en Mexico produceerden meer dan 85% van het zilver in de wereld tussen 1500 en 1800.

Dit werd gevolgd door ontdekkingen elders (Canada, Noord Amerika, Afrika, Chili, Australië, Centraal Amerika, etc.), en technologische vernieuwingen zoals boren met stoom, waardoor de zilverproductie verveelvoudigde tot de niveaus van vandaag de dag, een kleine 700 miljoen ounce per jaar.

Beleggen in zilver

Zilver wordt, behalve voor industriële doeleinden, ook gebruikt door investeerders op dezelfde manier zoals goud, als waarde opslag in onzekere tijden of als speculatievehikel. U moet zich wel bedenken dat de zilvermarkt vele malen kleiner is dan die van goud, waardoor het makkelijker is voor grote partijen om de markt te beïnvloeden.

Beroemd is het verhaal van de gebroeders Hunt die in de jaren zeventig grote hoeveelheden zilver inkochten in een poging de markt grootschalig te manipuleren, maar ook recent is bijvoorbeeld de zakenbank JP Morgan Chase verdacht van het manipuleren van de zilvermarkt.

Kortom, de zilvermarkt is een markt met een overvloed aan verhalen. Veel interessanter is de vraag of en wanneer zilver een interessante investering is en met welke instrumenten dit het beste kan worden uitgevoerd.

De vraag naar zilver

De grootste vraag naar zilver komt van de industrie. In 2010 was de industriële vraag 500 miljoen ounce, 3x de vraag in juwelen (167 miljoen ounce) en 4x de vraag naar zilver als investering (164 miljoen ounce). Het gebruik van zilver is wijdverbreid in veel industrieën, variërend van elektrische motoren, reflectoren voor het opwekken van zonne-energie, het gebruik in batterijen, radiografie, elektrische schakelingen, maar ook medische toepassingen (vanwege de anti-bacteriële eigenschappen). Met als kanttekening het gebruik van zilver in de fotografie, de vraag hierin is scherp gedaald vanwege de opkomst van digitale fotografie.

Het aanbod van zilver

De productie in de zilvermijnbouw is gestegen van 594 miljoen ounce in 2002 tot 761 miljoen ounce in 2011. Behalve de mijnbouw zijn er nog andere bronnen van zilver, zoals netto verkopen van overheden (positief gedurende het hele afgelopen decennium maar dalend tot 11 miljoen ounce in 2011) en het omwerken van zilverafval (256 miljoen ounce in 20

Hoe en waarom u kunt investeren in zilver

Beleggers investeren in zilver grotendeels vanwege dezelfde motieven als waarom ze investeren in goud. Als de economische, en vooral de monetaire onzekerheid toeneemt zoeken beleggers vaak hun toevlucht tot deze edele metalen. Dat is dan ook de reden waarom goud en zilver het zo goed hebben gedaan tijdens en na de financiële crisis.

Net als met goud zijn er van allerlei mogelijkheden om in zilver te investeren. U kunt baar zilver kopen, in de vorm van staven, munten, of juwelen. Maar er zijn ook allerlei financiële producten die het voor de particuliere investeerder makkelijk maken om posities in te nemen. De meest gangbare zijn de zogenaamde exchange traded funds (ETF’s), een soort beleggingsfonds met doorgaans lage kosten en waarvan de aandelen de hele dag door verhandelbaar zijn.

Er zijn ook andere beleggingsproducten, zoals opties, futures, turbo’s en sprinters. Dit zijn producten met een vaak grote hefboom waardoor koersbewegingen in een onderliggende waarde (zilver of een afgeleid zilver product) versterkt worden weergeven. Daar moet wel enige voorzichtigheid mee worden betracht, omdat die hefboom zich ook tegen u kan keren.

In het volgende  artikelen wordt uitgebreid in gegaan op de voors en tegens van deze instrumenten om te beleggen in zilver.

Geschreven door BeursProf Beleggenstips. BeursProf is een initiatief van een groep enthousiaste academici met passie voor de beurs en beleggen.

Tags: